Affiliate marketing en belastingen: Hoe zit dit?

Affiliate marketing en belastingen

Net zoals elk werkend persoon in Nederland moet je belasting betalen over je inkomen. Zo moet je helaas met affiliate marketing ook belastingen betalen.

Maar hoe werkt affiliate marketing en belastingen nou? Dat zal ik je in dit artikel uitleggen. Zo zit er ook een verschil in het feit of je als ondernemer staat ingeschreven met een kvk of dat je het doet als een particulier.

Je kan namelijk ook starten met affiliate marketing zonder kvk.

Affiliate marketing en belastingen

Wanneer je bent begonnen als affiliate marketeer en je bent aangesloten bij affiliate netwerken zoals Paypro, Daisycon Tradetracker en/of Bol.com dan krijg je commissie bij het realiseren van een verkoop met jouw affiliate link.

Deze inkomsten komen voort uit het leveren van arbeid en hierdoor is het een inkomen geworden. Over dit inkomen betaal je helaas belasting in Nederland en er is er ook nog wel een klein verschil in belastingen wanneer je werkt als particuliere affiliate of als affiliate die een kvk heeft.

Hieronder omschrijf ik beide mogelijkheden.

Affiliate marketing en belasting

Affiliate marketing als ondernemer

Het is als startende affiliate niet per se nodig om een kvk te hebben, maar wanneer je eenmaal begint te verdienen is het wel aan te raden om je in te gaan schrijven aangezien je er dan echt een inkomen mee verdiend.

Bij een verkoop ontvang jij als affiliate een commissie. Dit is dan een percentage van de verkoopprijs en in een verkooprijs zit als een BTW-percentage. In de meeste gevallen 21%.

Je dient deze 21% apart te leggen en te betalen aan de belastingdienst. Vervolgens wordt er gekeken naar het bedrag wat overblijft.

In Nederland kennen wij en progressief belastingsysteem waardoor je relatief gezien meer gaat betalen aan belastingen wanneer je meer verdiend.

Als affiliate betaal je met een onderneming in 9 van de 10 gevallen inkomstenbelasting. Dit kan alleen anders zijn wanneer je bijvoorbeeld een BV hebt. Hier betaal je namelijk vennootschapsbelasting.

De meeste affiliates beschikken over een eenmanszaak waardoor je inkomstenbelasting betaald over de winst die je het gedraaid. 

Naarmate je meer verdiend zal je relatief gezien ook meer belasting gaan betalen. De belastingtarieven veranderen regelmatig en hier vind je de meest recente belastingpercentages.

Echter heb je als starter vaak veel belastingvoordelen waardoor het als ondernemer aantrekkelijker is om te starten met affiliate marketing dan als particulier. 

Zo heb je recht op startersaftrek, MKB-winstvrijstelling en zelfstandigenaftrek.

Affiliate marketing als particulier

Als particulier kan je ook starten met affiliate marketing, maar hier heb je ook gewoon te maken met de betalen belastingen.

Ook hier geld dat je BTW moet afdragen en dat je gewoon inkomstenbelasting betaald.

Echter heb je als particulier geen rechten als startersaftrek aangezien je op papier geen ondernemer bent.

De inkomsten die je verdiend hebt met affiliate marketing dien je bij je belastingaangifte aan te geven onder “overige inkomsten”.

Hier geef je aan met wat je inkomsten hebt verdiend en hoeveel je hebt verdiend.

Het is aan te raden om dit gewoon netjes aan te geven aangezien de belastingdienst ziet hoeveel geld jij verdient op je rekening en als het aardige bedragen zijn dan valt dat op en zal dit alsnog verrekend worden en zal wellicht een boete volgen.

Moet ik een boekhouder inschakelen?

Als affiliate kan je je boekhouding op zich prima zelf doen alleen is het wel extra werk dat je moet gaan doen en die tijd kan je dan niet in je affiliate website steken.

Persoonlijk zou ik ervoor kiezen om een boekhouder in te schakelen wanneer je eenmaal wat meer verdiend en de boekhouder ook makkelijk kan betalen.

Hierdoor voorkom je problemen die kunnen ontstaan in de toekomst met betrekking tot de belastingen en een boekhouder kan je inzicht geven in het gebruik maken van startersaftrek, MKB-winstvrijstelling en/of zelfstandigenaftrek.

Daarnaast kan deze persoon je ook helpen met het afdragen van het BTW en meekijken naar manieren om voordeliger uit de bus te komen.

Hoe kan je veel gaan verdienen als affiliate?

Affiliate-marketing

Ben je momenteel bezig met affiliate marketing, maar verdien je niet zoveel of moet je nog beginnen met affiliate marketing?

Dan raad ik je aan om de GRATIS training te bekijken van Jacko Meijaard waarin hij jou alles verteld over hoe jij een succesvolle affiliate business opzet waarmee jij passief inkomen kan gaan verdienen.

Jacko is een expert op het gebied van affiliate marketing en verdiend duizenden euro’s per dag en hij heeft nu als missie om zoveel mogelijk mensen te helpen naar een 10k per maand inkomen met affiliate marketing.

Vind jij affiliate marketing ook het ideale verdienmodel en wil je er serieus geld mee gaan verdienen? Dan raad ik je aan om deze gratis videotraining van Jacko te belkijken!

Bekijk GRATIS de affiliate Marketing Video Training!

In deze GRATIS videotraining laat Jacko Meijaard zien hoe hij duizenden euro’s volledig passief per dag verdiend met affiliate marketing en hoe jij dit ook kan ZONDER enige kennis en ervaring!

Ja Ik Wil Passief Inkomen Verdienen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *