Heb je bij e-commerce voorraad? Deze vraag wordt regelmatig gesteld en om deze reden wordt er een artikel over geschreven.
Om kort antwoord te geven is het eigenlijk niet nodig om een eigen voorraad te hebben om te starten met e-commerce. Dit wordt hieronder gedetailleerd uitgelegt.
E-commerce voorraad
E-commerce kent verschillende businessmodellen. Zo zijn twee bekende modellen in Nederland namelijk het verkopen via Bol.com en het dropshipping model.
Zo heb je bij de één wel een voorraad nodig en bij de andere draait het er juist om dat je geen eigen voorraad hebt.
Een voorraad wordt meetsal gehanteert door product eigenaren die zelf een product hebben ontwikkeld/gemaakt. Zo kunnen zij na het ontvangen van een bestelling de producten bij elkaar pakken, inpakken en vervolgens verzenden.
Doordat ze dit allemaal zelf doen kan er veel controle worden gehouden over het gehele proces. Wanneer dit goed geoptimaliseerd is en werkt als een goed geoliede machine dan kan dat veel voordelen bieden en verkopen doen laten stijgen.
Hiernaast kan het ook handig zijn om een e-commerce voorraad aan te houden wanneer je producten inkoopt uit het buitenland en het even kan duren voordat het onderweg is. Zo hoeven klanten niet zo lang te wachten tot het product over de deurmat geschoven wordt.
Bij het verkopen via Bol.com businessmodel wordt er gebruik gemaakt van eigen voorraad. Deze voorraad wordt dus van te voren ingekocht via o.a. Aliexpress en Alibaba en vervolgens wordt het via Bol.com verkocht.
Hier is de mogelijkheid om de voorraad zelf op te slaan of gebruik te maken van de logistiek van bol. In dat geval zal je voorraad staan bij de magazijnen van Bol.com en zorgen zij voor het versturen van de pakketjes en dat het optijd geleverd wordt. Ook kan Bol de klantenservice doen.
Bij dropshipping zit dit anders in elkaar en dat zal je hieronder lezen.

E-commerce voorraad bij dropshipping
Dropshipping is een businessmodel die draait om het niet hebben van een eigen voorraad. Je beschikt dan over een webshop waar bezoekers producten kunnen kopen en wanneer een bezoeker iets bestelt wordt de order direct doorgestuurd naar de leverancier en die stuurt het product rechtstreeks naar de consument.
Je ziet dus dat je bij dropshipping geen eigen voorraad hebt en dit kan ook weer voordelen hebben. Zo zijn de opstart kosten om te beginnen met dropshipping erg laag, heb je geen inkoopkosten van producten, hoef je geen voorraden bij te houden en heb je geen opslagkosten.
Maar daar tegenover staat wel dat de klant langer moet wachten op zijn product dan bij en andere businessmodel (als je uit China dorpshipt wat meestal het geval is).
Met beide businessmodellen worden echter grootte successen gehaalt en het is dus mogelijk om met beide modellen succes te gaan behalen.
De conclusie luidt dus dat je niet perse een e-commerce voorraad nodig hoeft te hebben alleen moet je jezelf afvragen welk businessmodel je wilt starten of met welke je al bezig bent.
Vandaag zelf al starten met het opbouwen van een succesvolle E-commerce business?
Ben je nou geïnteresseerd geraakt in e-commerce en wil je nou zelf ook een succesvolle business starten waardoor je niet meer hoeft te werken voor een baas?
Bekijk dan de GRATIS training over verkopen via Bol.com van Jia Ruan. Hij legt je in deze training uit hoe je succesvol kan gaan verkopen via Bol.com. Jia helpt momenteel al duizenden studenten en vele van deze studenten halen hier al een fulltime inkomen uit.
Of wil je nou geen e-commerce voorraad hebben? Download dan het GRATIS E-book van Joshua Kaats waarin hij je volledig uitgelgt hoe je van A tot Z een succesvolle dropshipping webshop opzet. Joshua Kaats is één van de succesvolste dropshippers in Nederland en helpt al duizenden studenten met het opstarten van hun eigen dropshipping business!
Ik adviseer je om één van deze twee businessmodellen te kiezen, stay focused en laat het succes op je afkomen!