Wat is een webwinkel keurmerk en welke zijn er?

Webwinkel keurmerk.

Tegenwoordig zie je steeds meer webshops met een webwinkel keurmerk, maar wat is een webwinkel keurmerk nou precies en welke zijn er?

Het antwoord op deze vraag wordt in dit artikel behandelt dus lees vooral verder als je achter het antwoord wil komen!

Wat is een webwinkel keurmerk?

Een webwinkel keurmerk is eigenlijk een keurmerk die een webshop kan verdienen door aan bepaalde eisen te voldoen of om zich daarvoor aan te melden.

Denk bijvoorbeeld aan het webwinkel keurmerk “Thuiswinkel waarborg”. Hier moet je je webshop daadwerkelijk voor aanmelden voordat je die keurmerk kan gebruiken op je webshop.

Het doel is meestal om meer betrouwbaarheid te creëren en de consumenten een beetje op hun gemak te stellen.

Er zijn natuurlijk verschillende keurmerken die een webshop kan hebben en meestal hebben die te maken met bijvoorbeeld de klantenservice, duidelijke privacy en algemene voorwaarden pagina’s.

Daarnaast kan het ook te maken hebben met de revieuws. Hiermee stel je je klanten in staat om een recensie achter te laten over je producten en/of diensten.

Welke webwinkel keurmerken zijn er?

Er zijn natuurlijk verschillende keurmerken die een webshop wel of niet kunnen hebben. Een keurmerk verteld meestal wel iets over de webshop en waar het dus wel en niet aan voldoet.

Echter zijn niet alle keurmerken even bijzonder om te hebben als webshop, omdat iedereen zomaar een keurmerk kan oprichten. Hierdoor zijn dus niet alle keurmerken even relevant.

Hieronder heb ik een lijstje gemaakt met keurmerken die relevant kunnen zijn en een paar die niet per se relevant zijn:

Je ziet dat webwinkelkeur op thuiswinkel waarborg lijkt, maar het is daadwerkelijk een heel ander keurmerk waarvan de een wel bij de geschillencommissie zit en zich aan de algemene voorwaarden houdt van de cosumentenbond en de andere niet.

Voordelen van een keurmerk voor de consument

Wanneer webshops beschikken over een Thuiswinkel waarborg en een Webshop keurmerk dan heeft de consument een aantal voordelen. Het is als webshophouder zeker aan te raden om deze keurmerken te gebruiken en je er dus voor aan te melden.

  • Achteraf betalen- de mogelijkheid om als consument achteraf te kunnen betalen (deels of geheel).
  • Bedenktijd- er is een bedenktijd van minimaal 14 dagen aanwezig. Waneer de consument afziet van een aankoop dan moet het aankoopbedrag binnen 30 dagen worden teruggestort.
  • Garantie via de webwinkel- Webshop moeten problemen rondom garantie zelf oplossen met de consument en kunnen niet verwijzen naar bijvoorbeeld een leverancier.
  • Privacy- Webwinkels verzamelen gegevens over de bezoekers en de webshop moet hier transparant over zijn. Er dient vertelt te worden wat er mee gedaan wordt en de bezoeker moet zijn voorkeuren kunnen geven over wat er met zijn gegevens mag gebeuren.
  • Klachtenbemiddeling- wanneer consumenten klachten hebben over de webshop dan kunnen ze zoeken naar een oplossing met de webwinkelhouder. Als zij er niet uitkomen dan kan de Thuiswinkel waarborg en Webshop keurmerk bemiddelen.
  • Duidelijkheid over kosten- de kosten zijn altijd netjes aangegeven en bijkomende kosten worden ook vermeld. Denk hierbij aan eventuele verzendkosten.

Deze keurmerken bieden de consumenten wat zekerheid en de webshophouder straalt hiermee betrouwbaarhied en transparantie uit.

Niet elk keurmerk is voor elke webshop geschikt daarom is het handig om even te kijken welke keurmerken voor jouw webshop geschikt zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *