Wat is dropshipping? De volledige uitleg en de voor- en nadelen ervan!

Wat is dropshipping?

Wat is dropshipping? Je zal er vast al wel wat over gehoord of gelezen hebben, maar je weet nog niet precies wat dropshipping inhoudt.

Je weet waarschijnlijk wel dat er vele internetondernemers zijn die er bakken met geld mee verdienen.

Waarschijnlijk ben je hierdoor erg benieuwd geworden naar wat dropshipping nou precies inhoudt.

In dit artikel vertel ik jou wat dropshipping is, welke software gebruikt wordt bij dropshipping en wat de voor- en nadelen zijn van dropshipping.

Wat is dropshipping?

Dropshipping is een vorm van e-commerce. Dit houdt in dat er digitale handel plaats vindt. 

Producten worden dus online verkocht. Dit kan via een webshop of een platform.

Dropshipping is eigenlijk het verkopen van producten zonder dat je de producten zelf op voorraad hebt. 

Een dropshipper beschikt over een eigen webshop of plaats zijn producten op een platform waar je producten kan aanbieden. Bol.com wordt hier bijvoorbeeld voor gebruikt.

Wanneer er een bestelling geplaats wordt door een bezoeker dan zorgt de dropshipper ervoor dat de bestelling direct wordt doorgestuurd naar de leverancier. 

Vervolgens versturen zij het product rechtsreeks naar de consument en de dropshipper heeft dus het product nooit zelf in bezit gehad.

Waar halen dropshippers hun producten vandaan?

Dropshipping gebeurt meestal met producten uit China. Er worden platformen gebruikt als Alibaba en Aliexpress om zo goedkoop mogelijk aan producten te komen.

Deze producten worden geplaats op een platform waar je producten kan aanbieden zoals bol.com of via een eigen webshop. 

Wanneer er een bestelling wordt geplaats dan wordt de bestelling doorgestuurd naar de leverancier en die stuurt het vervolgens op.

Het is ook zeker mogelijk om Nederlandse of producten uit andere landen te dropshippen, maar meestal gaat de voorkeur uit naar China omdat daar de kosten vele malen lager liggen.

Hoe bouwen dropshippers een webshop?

Dropshipping wat is het?

Voor het bouwen van een eigen webshop maken dropshippers gebruik van bepaalde software waarmee je een webshop kan bouwen.

Er zijn een hoop verschillende software waarmee je een webshop kan bouwen, maar ze zijn niet allemaal even goed.

Software die hier het meest worden gebruikt zijn Shopify, CCV shop, Woocommerce en Lightspeed.

Elke software om je webshop mee te bouwen heeft weer zijn voor- en nadelen. Zo is de een goedkoper dan de ander, moet je bij de een je eigen hosting regelen en bij de ander wordt het voor je gehost. 

Ook de producten die je verkoopt en waar ze vandaan komen kunnen van invloed zijn op de keuze van een webshop software. Zo wordt CCV shop meer gebruikt voor Nederlandse producten en Shopify voor Chinese producten.

Voordelen en nadelen van dropshipping.

Het dropship businessmodel is een model met voor- en nadelen. Deze heb ik hieronder voor je op een rijtje gezet.

Voordelen:

Geen eigen voorraad

Bij dropshipping geen eigen voorraad.

Het hele businessmodel van dropshipping is zo ingericht dat er geen eigen voorraad nodig is. Dit komt omdat de dropshipper de order direct doorstuurt naar de leverancier en die stuurt het product vervolgens naar de klant.

Om te beginnen met dropshippen is er dus geen magazijn nodig. Dit bespaart een hoop opstartkosten.

Locatie onafhankelijk werken

Als dropshipper heb je in principe alleen een laptop met een goede internetverbinding nodig. Hierdoor geeft het de mogelijkheid om te werken waar en wanneer je dat zelf wil.

Wanneer je beschikt over een goed lopende dropship business is het dus mogelijk om lekker vanaf bijvoorbeeld Thailand te gaan werken en tegelijkertijd vakantie te houden.

Er kan veel geautomatiseerd worden

Een dropship business werkt groot en deels via het internet. Hierdoor is een deel van het werk te automatiseren. 

Zo kan je je orders automatisch doorsturen naar je leverancier, automatisch e-mails versturen als de dropshipper aan email marketing doet en je kan je klantenservice uit besteden.

Je kan er veel geld mee verdienen

Er is in middels wel bewezen dat er met dropshippen veel geld te verdienen valt. Er zijn immers al genoeg mensen miljonair mee geworden zowel in Nederland als internationaal.

Omdat het vrijwel volledig via het internet plaats vindt zit er bijna geen limiet op het aantal bestellingen wat je aan kan. 

Uiteraard zijn de omstandigheden van de leverancier wel van invloed, maar over het algemeen ben jij niet langer bezig als je meer bestellingen krijgt dus kan het inkomen enorm groeien zonder dat je meer hoeft te werken.

Een bekende dropshipper in Nederland is Joshua Kaats. Hij heeft meerdere goedlopende dropship webshops zowel met Chinese als Nederlandse producten. 

Naast dat Joshua zijn eigen dropship business heeft beschikt hij ook over een ander bedrijf waarmee hij door middel van cursussen zijn dropshipping strategieën deelt met zijn leden om hen te leren hoe je een succesvolle dropshipping business opbouwt.

Nadelen:

Klantenservice

Klantenservice bij dropshipping.

Een nadeel van dropshipping is toch echt dat je te maken krijgt met klantenservice. Als er wat mis is met producten of eventuele klachten dan dien jij de klantenservice te regelen en te zoeken naar een probleem.

Het is mogelijk om je klantenservice uit te besteden wat ervoor zorgt dat je hier niet meer zelf hoeft te doen, maar je blijft er wel verantwoordelijk voor.

Jij bent zelf altijd verantwoordelijk en aansprakelijk

Met dit nadeel dient veel rekening gehouden te worden. Als dropshipper ben jij eigenaar van jouw webshop.

Wanneer bezoekers een product aanschaffen via jouw webshop dan ben jij verantwoordelijk dat het product aankomt, onbeschadigd is en dat het een veilig goedgekeurd product is wat in Nederland of andere bestemmingen gebruikt mag worden.

Sommige producten in bijvoorbeeld Nederland dienen een keurmerk te hebben. Zonder dat keurmerk kan een product onveilig en zelfs gevaarlijk zijn en is het niet toegestaan.

Het is dus meer dan nodig dat de dropshipper rekening houdt met eventuele keurmerken.

Daarnaast is het ook van belang dat je als dropshipper goede afspraken maakt met je leverancier(s). Wanneer er kapot pakketje bij de klant terecht komt dat de leverancier gratis een nieuwe kan opsturen. 

Retourtjes

Als webshop houder heb je soms te maken met klanten die niet tevreden zijn over hun producten. Het product past bijvoorbeeld niet of is kapot. 

Dit kan leiden tot het terugsturen van een product. Dit product komt dan bij jou terecht en niet bij je leverancier, omdat het product van jouw webshop afkomstig is. 

Deze retourtjes kunnen ervoor zorgen dat je kamer en eventueel meerdere delen van het huis vol komen te staan. 

Uiteraard hangt het af van het product dat je verkoopt. Zo hebben kleding artikel sneller de neiging om geretourneerd te worden, omdat het hier gaat om maten en smaak. 

Producten waar geen maten zijn scheelt alweer een hoop.

Rekeningen houden met wet- en regelgeving

Wetgeving en regelgeving bij.

Als laatste nadeel dient er rekening gehouden te worden met wet- en regelgeving. 

Wanneer een dropshipper internationaal gaat moet hij/zij rekening houden met meerdere wet- en regelgeving van verschillende landen. 

Zo kan het ene product wel zijn toegestaan in het ene land en in het andere weer niet.

Dit kan zowel van belang voor nationaal als voor internationaal als je producten uit een ander land komen.

Daarnaast moet je rekening houden met eventuele invoerrechten en belastingen die erbij kunnen komen kijken. 

Dit kan per product verschillen, maar ook het bedrag en aantal is van invloed. 

Wil jij je eigen winstgevende dropshipping webshop opbouwen en echte vrijheid ervaren?

In dit artikel heb ik je uitgelegd wat dropshipping is, waar dropshippers hun producten vandaan halen, hoe ze een webshop bouwen en wat de voordelen en nadelen van dropshipping zijn.
 
Maar zoals je hebt gelezen zijn er wel wat dingen waar je rekening mee moet houden. 
 
Wil jij nou wel een eigen dropshipping business starten, maar wil je niet alles zelf uitzoeken en (dure)fouten voorkomen?
 

Neem dan zeker een kijkje bij de dropshipping academy van Joshua Kaats!

Hij is immers expert op het gebied van dropshipping en is één van de eerste dropshippers hier in Nederland.

Hij leeft inmiddels al van zijn dropshipping business en heeft hierdoor ultieme vrijheid om de wereld rond te reizen.

Start vandaag nog jouw dropshipping business en leer van één van de beste dropshipper van Nederland!

Joshua Kaats biedt ook een GRATIS E-book aan. Deze kan jou ook helpen met het opzetten van je eigen dropshipping business!

Start vandaag nog jouw succesvolle dropshipping business!

Zet vandaag nog jouw succesvolle dropshipping business op en leer van één van de beste dropshippers in Nederland! Joshua Kaats begeleid jou om een succesvolle dropshipping business op te zetten en te kunnen leven van je eigen dropshipping business!

Ja Ik Wil Mijn Eigen Dropshipping Business Starten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *