Wat is mindset? Alles wat je moet weten over mindset!

Wat is mindset?

Wat is mindset? De kans is groot dat jij wel eens van een mindset hebt gehoord, je bent immers niet voor niets bij dit artikel terecht gekomen.

Iedereen heeft een bepaalde mindset. Je mindset kan je vooruit helpen, maar hij kan je ook beperken in je leven.

Wil je meer te weten komen over wat een mindset precies is en wat je kunt doen om jouw mindset te versterken dan raad ik je aan om dit artikel snel verder te lezen. We laten het je vandaag namelijk allemaal zien!

Wat is mindset precies? 

Een mindset is een reeks overtuigingen die invloed heeft op hoe je denkt, voelt en je gedraagt.

Het onderzoek en het bewijs dat professor Carol Dweck van Stanford University heeft geleverd, levert het onmiskenbare bewijs dat de sleutel niet ligt in het vermogen.

Het ligt daarentegen in de overtuigingen van mensen over wat zij wel of niet kunnen.

Ze heeft aangetoond dat deze overtuigingen van invloed zijn op het gedrag, de prestaties van mensen en op de vraag of mensen hun best doen.

Professor Dweck identificeert twee bepaalde mindsets:

Fixed Mindset/ statische mindset

Je gelooft dat je vermogen vastligt en waar je nu bent zal waarschijnlijk voorspellen waar je in de toekomst bent.

Het denkpatroon heeft dus al voor je bepaald wat kan en wat niet, er zit geen enkele speelruimte in (althans, dat maak je jezelf wijs).

Een aantal kenmerken van een fixed mindset zijn: bang zijn om te falen, in je comfort zone blijven, bang zijn om fouten te maken, richten zich op problemen niet op kansen en weinig zelf vertrouwen.

Growth Mindset/ op groei gerichte mindset

Je gelooft dat je vermogen kan veranderen en kan groeien. Het zou onmogelijk zijn om te voorspellen wat jij of iemand anders zou kunnen bereiken.

Hierdoor is de potentie dus eindeloos, je weet immers niet waar jou de grenzen zullen liggen.

We zijn noch het één noch het ander, in plaats daarvan zijn we grotendeels een mengeling van de twee.

Het is onze taak om ons bewust te zijn van onze mentaliteit en ons te richten op groei.

Door de focus te leggen op deze bewustwording kunnen we zien waar we ergens in tekort schieten en waar er ruimte is voor verbetering.

Een aantal andere kenmerken van een persoon met een growth mindset zijn: Ziet feedback als een leermoment, ziet falen als leermomenten, niet bang om te falen, stapt uit zijn comfortzone om nieuwe dingen te leren en heeft zelfvertrouwen.

Een growth mindset is de juiste manier van denken om voortaan echt succes te kunnen behalen. Helaas hebben er nog altijd veel te veel mensen een fixed mindset, niet wetende dat ze dit kunnen omzetten naar een growth mindset. 

Hoe lang bestaat de term mindset al? 

Het idee van de mindset ontstond aan het einde van de 17e eeuw. Het werd gebruikt om te praten over het mentale proces.

Echter is de definitie uitgebreid sinds het oorspronkelijke gebruik. Het woord mindset gaat vaak hand in hand met een denkwijze. Het is de maatstaf voor je mentale kracht of capaciteit.

Het is moeilijk om het te definiëren zonder het een houding te noemen. Als je het woord online opzoekt, zijn de definities zo verweven dat het ene woord vaak wordt vervangen door het andere.

De twee woorden zijn een beetje verschillend. De houding van een persoon verschijnt vaak in de fysieke wereld in de vorm van lichaamstaal. De houding is wat de wereld aan de buitenkant ziet.

Wat is een goede mindset?

Volgens Carol Dweck kan je mindset je succes in het leven voorspellen.

Het is een interne stem die je naar beneden houdt of omhoog tilt.

Als je een fixed mindset hebt, kun je mislukkingen of tegenslagen zien als bewijs dat je niet goed genoeg bent. En weet je wat er met de meeste mensen gebeurt als ze dat horen?

Ze komen vast te zitten. Ze internaliseren die kritiek over hun gebrek aan vermogen en talent. Vervolgens proberen ze het ook niet meer.

De juiste mindset betekent ‘kiezen voor groei boven negativiteit’.

In plaats van het erover eens te zijn dat je niet goed genoeg bent, kiezen mensen met een growth mindset ervoor om terug te duwen.

Ja, je hebt misschien niet de mogelijkheid om het nu te doen. Maar dat kun je wel veranderen. Blijf jezelf vertellen dat je het kunt totdat die gedachten gewoontes worden en uiteindelijk zul je die verkeerde gedachtes zien verdwijnen.

Wat is een goede mindset?

Wat is de beste mindset voor kinderen?

In deze tijd zitten veel mensen gevangen in de zelfvergelijkingsval. De maatschappij stuurt een miljoen berichten naar kinderen als ze groeien en deze zijn niet allemaal goed.

Een van de sterkste boodschappen die de maatschappij stuurt is dat kinderen zichzelf moeten vergelijken met de mensen om hen heen. En dat is echt een verkeerde opvatting, want er zal altijd iemand zijn die meer bereikt of beter af is dan de ander.

Met een fixed mindset kan dit leiden tot een spiraal van negativiteit en hopeloosheid. Ze denken niet in termen van hoe ze zichzelf kunnen verbeteren. In plaats daarvan blijven ze steken in het vergelijken van zichzelf met anderen en komen ze te kort.

Het ontwikkelen van een gezonde growth mindset is noodzakelijk voor studenten om hun talenten te ontwikkelen.

Studenten met deze goeie manier van denken zijn te herkennen aan hun grenzeloze potentie. Het hebben van een growth mindset kan helpen dat potentieel vrij te maken.

In plaats van de grenzen aan je eigenwaarde, weten studenten dat ze talenten en vaardigheden kunnen ontwikkelen door middel hard werken.

Het hebben van een fixed mindset biedt studenten precies het tegenovergestelde. Het zegt dat hun talenten, vaardigheden en intelligentie grenzen hebben.

Het is dus belangrijk om kinderen en leerlingen te helpen een growth mindset te ontwikkelen en te cultiveren. Ze worden misschien geen Einstein, maar ze weten dat hun potentieel niet stopt bij elke tegenslag of mislukking.

Tips om je mindset te verbeteren

Tips om je mindset te verbeteren.

Er zijn verschillende tips en tricks die je kunt volgen als je jouw mindset wilt verbeteren. Door deze tips zelf toe te passen in je dagelijks leven zal je merken dat succes in eens een stuk eenvoudiger is om te behalen.

We hebben het wat makkelijker voor je gemaakt door deze beste tips hieronder even voor je uiteen te zetten:

Zie je mindset als een stem

Hoe manifesteert een mindset zich? Het controleert de manier waarop je tegen jezelf praat in je eigen hoofd.

Het erkennen van dit feit is de eerste stap naar verandering.

Als je een uitdaging op je pad ziet liggen, kan die stem tegen je zeggen: ‘Weet je zeker dat je het kunt? Misschien heb je het talent niet’ of ‘Wat als je faalt – je zult een mislukking zijn’. Let op je gedachten en kijk of je jezelf vaak iets dergelijks vertelt.

Als dat zo is, heb je de vaste denkwijze aan het werk gezien. Dit stelt je in staat om de volgende keer andere gedachtes voor je geest te halen. 

Kies voor groei

Nu je weet waar je aan toe bent is de volgende stap het erkennen dat je niet vastzit aan de gedachten die je nu hebt.

Hoe je uitdagingen, tegenslagen en kritiek interpreteert is jouw keuze.”Je kunt ze in een vaste denkrichting interpreteren als een teken dat je vaste talenten of capaciteiten ontbreken.

Of je kunt ze in een growth mindset interpreteren als tekenen dat je je strategieën en inspanningen moet verbeteren, jezelf moet uitdagen en je capaciteiten moet uitbreiden. 

Terug praten tegen jezelf

Als het gaat om dat stemmetje in je hoofd moet je je echt vrij voelen om zo brutaal te zijn als je zelf wilt bij het antwoorden.

Vertel die stem precies wat er mis is met je gedachten en herformuleer actief je aanpak van uitdagingen en tegenslagen om een geloof in persoonlijke groei te weerspiegelen.

Dit is goed te herkennen aan de volgende voorbeelden. De Fixed Mindset zegt: “Weet je zeker dat je het kunt? Misschien heb je het talent niet.” De Growth Mindset antwoordt: “Ik weet niet zeker of ik het nu kan, maar ik weet dat ik het met tijd en moeite kan leren.” 

Onderneem actie

Onderneem actie

Het veranderen van het vaste gedachtepatroon in je hoofd is een enorme stap, maar dit is een uitdaging die je echt met je zelf aan moet gaan.

Neem geen genoegen met een Fixed Mindset maar probeer om jezelf echt aan te zetten tot actie. Ga naar buiten en doe ook wat je zegt. Dit is de enige manier waarop je de juiste veranderingen in je leven kunt doorvoeren.

Voor meer tips & tricks bekijk dan mijn artikel genaamd hoe verander je je mindset? 

Voorkom dat jouw fixed mindset je gaat belemmeren!

Als het goed is heb je door dit artikel al een beter beeld bij wat mindset inhoudt en wat je kunt doen om die van jouw te verbeteren.

Het zal tijd vergen voordat je echt de juiste veranderingen ziet, maar deze inspanning is het meer dan waard.

Zonder een goede mindset zal het aanzienlijk lastiger maken om de juiste keuzes te maken in het leven en om succes na te streven.

Ook jij kan een growth mindset krijgen, je moet er alleen een beetje tijd in stoppen. Voor je het weet leg je de lat iedere keer weer hoger en overkom je alle mogelijke obstakels!

Voor meer tips & tricks en hoe je sneller resultaat kan krijgen met het creëren van je eigen growth mindset en zelfs binnen 21 dagen meer geluk, meer voldoening en eindeloos discipline en energie creëert. 

Download dan het GRATIS E-book en audiobook van Jia Ruan en creër vandaag nog jouw growth mindset!

Download GRATIS het unstoppable mindset E-book en audiobook!

In het GRATIS unstoppable E-book en audiobook leer je de methode om binnen 21 dagen meer geluk, meer voldoening en eindeloos discipline en energie te hebben. Je ontwikkeld echt een op groei gerichte mindset!

Ja Ik Wil Een Op Groei Gerichte Mindset!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *